Kazanlar kaynamaya başladı! 1 kaşık yiyen doktor yüzü görmüyor, vücuda girdiği an kana karışıyor

Bahisci

Member
Kazanlar kaynamaya başladı! 1 kaşık yiyen doktor yüzü görmüyor, vücuda girdiği an kana karışıyor

Türkiye'de dut üretiminin en yoğun yapıldığı yerlerden Çemişgezek ilçesinde, pekmez kazanları kaynamaya başladı. Organik dutlardan yapılan bu pekmez adeta her derde deva. Vücuda girdiği anda kana karışan ve hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendiren dut pekmezi, odun ateşinde saatlerce kaynatılarak hazırlanıyor.

UWQb_x_I9E-3rvQ_zonLOw.jpg

Çemişgezek ilçe merkezi ve köylerinde, dut ağaçlarından elde edilen dutlar pekmeze dönüşüyor. Uzun uğraş gerektiren pekmez üretimi, üreticilerin aile ekonomisine de önemli ölçüde katkı sunuyor.
tJQe-QQai0ClSxnzl53LWw.jpg

Çemişgezek ilçesi genelinde, tahmini olarak yaklaşık 100 ton üretilen pekmez, kalitesi bakımından yoğun talep görüyor ve pazar sorunu yaşamıyor. Birçok hastalığa şifa olduğu bilinen pekmez, odun ateşinde saatlerce kaynatıldıktan sonra güneş ısısında günlerce olgunlaşması sağlanıyor.
AF0vv7Neg0iU2esrLEnLeg.jpg

Organik dutlardan, hijyenik şartlarda pekmez ürettiklerini aktaran Eylem Yıldız, "Çemişgezek'te yaşıyorum. Çemişgezek'teki insanların en büyük geçim kaynaklarından biri dut ve pekmezdir. Dut artık dünyada tescillenmiş bir marka olarak Çemişgezek'te üretilmektedir. Ulukale köyümüzde üretilmektedir. Yazın dutlarımızı silkeleriz.
K_s3EcM-sk--0edUxZI60g.jpg

Altına savanlarımızı sereriz. Sonra getirip büyük kazanlarda dutlarımızı kaynatıyoruz. Kaynattıktan sonra özel onlar için taşlarımız var. Taşlar üzerinde torbalara koyuyoruz ve orada süzülmesini bekledikten sonra kovalarla alıp kazanlarda tekrardan kaynatıyoruz. Sonra bunu damlarda, tepsiler de yayıp güneşte 2-3 gün beklettikten sonran şıranın pekmez haline gelmesini bekliyoruz.
gztG9NC1G0OO3qOOUfqijQ.jpg

Güneşte birkaç gün bekledikten sonra artık sofralarımızda hazır, yenecek hale geliyor. Pekmezimizi organik dutumuzla, tamamen doğal yöntemlerle yapıyoruz. Hijyenik olmasına çok dikkat ediyoruz. Çemişgezek ilçemizin her tarafı adeta dut bahçesi. Çok uzun yıllardır bulunan dut ağaçlarımız var.
4FyruMhOX0WQQ14YgJ-woQ.jpg

Pekmez yapımı çok zor ve çok meşakkatli bir süreçten geçiyor. Yaptığımız pekmezlerin bir kısmını evimize ayırıyoruz, bir kısmını ise satıyoruz. Çemişgezek ilçemizde tahmini olarak 100 ton pekmez üretildiğini biliyoruz. Pekmezimiz her derde deva’’ dedi.
9KBC40mt50iY1nHoQfVaAQ.jpg

Ürettikleri pekmezlerin birçok hastalığa şifa olduğunu bildiklerini aktaran Zafer Abay, "Organik dutumuzla hijyenik şartlarda yaptığımız pekmezlerimiz, ağız yaralarına ve kansızlığa iyi geldiği, çocukların gelişimine katkı sağladığı, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, ağız ve boğaz enfeksiyonlarına iyi geldiği ve sindirim sistemini güçlendirdiği, pekmezimizin tam bir enerji deposu olduğu söylenmektedir. İlçemizde tahminen 1000 yaşına kadar dut ağaçlarımız bulunmaktadır. Tamamı organiktir" diye konuştu.
fxhznXnr-kONOz5oxudLQw.jpg

Dut pekmezi, özellikle polifenoller ve flavonoidler gibi antioksidan bileşikler açısından zengindir
j0mTa4cQ60ihG3a8DmVt8g.jpg

Bu bileşikler vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı önleyebilir ve genel sağlık üzerinde olumlu etkiler yapabilir.
FfrZjy1VjUuZVkVF-VwyDQ.jpg

Dut pekmezi demir minerali açısından zengindir.
apOTKohlCka6RDiOyut_eQ.jpg

Demir, vücutta kırmızı kan hücrelerinin üretimi için önemlidir ve enerji seviyelerinin korunmasına yardımcı olabilir.
4JgjdkNylESBVc2v40eqIw.jpg

Dut pekmezi, kalsiyum ve potasyum gibi mineraller açısından da zengindir.
WZWksjHOckSBVHkvTEWenw.jpg

Kalsiyum kemik sağlığı için gereklidir, potasyum ise kas fonksiyonları ve vücut sıvı dengesinin korunmasında rol oynar.
Irf7yv3o_UiYUI_i0MnRMA.jpg

Dut pekmezi lif açısından zengindir, bu da sindirim sistemi sağlığını destekler.
SK4yhwceTEGoZwsGfnMQ-A.jpg

Lif, sindirim sürecini düzenler ve sindirim sistemi rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olabilir.
jvw915kP50qz1_6e1PiWFA.jpg

İçerdiği doğal şekerler sayesinde dut pekmezi enerji verici bir özellik taşır. Sporcular veya yoğun fiziksel aktivite yapan kişiler için doğal bir enerji kaynağı olabilir.
IbNDigSl00aPGOgxU8-R3Q.jpg

Dut pekmezi, içerdiği vitaminler ve minerallerle bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir.
7o_20XWgL06JqD7Njf1rzA.jpg

Özellikle C vitamini içeriği sayesinde vücut direncini artırabilir.
AWgND0VUV0ytqocuwC3iig.jpg

Bazı araştırmalar, dut pekmezinin kolesterol seviyelerini düşürebileceğini göstermektedir. Bu etkiyi sağlayan bileşiklerin varlığı, kalp sağlığını olumlu yönde etkileyebilir.
L1RfGb9i1Ui2vPow4byH5Q.jpg

Dut pekmezi genellikle doğal ve sağlıklı bir tatlandırıcı olarak da kullanılabilir. Ancak tüketilirken miktarı önemlidir, çünkü doğal şeker içeriği nedeniyle aşırı tüketim kan şekerini olumsuz etkileyebilir.
 
Üst